- piątek, 4 sierpnia 2023
- Autor: admin
Warsztaty kulinarne już za nami

27 lipca 2023 r. odbył się pierwsze warsztaty w ramach projektu "Gotowanie na polanie". 31 lipca 2023 r. - II cykl warsztatów. Tym razem królowały ziemniaki w związku z czym nadarzyła się okazja do przygotowania tradycyjnych placków ziemniaczanych. Jakie najlepsze - "na sucho", ze śmietaną a może z cukrem? Dyskusjom nie było końca i nie udało się wybrać faworyta. Punktem kulminacyjnym tego dnia warsztatów był "dziad ziemniaczany" czyli babka ziemniaczana z boczkiem, kiełbasą, cebulą i kapustą kiszoną. A dlaczego "dziad"? Bo receptura przekazywana jest z "dziada pradziada" i tym sekretnym przepisem Gospodynie z Koła Gospodyń Wiejskich w Drożyskach Wielkich podzieliły się z młodszymi, jak i starszymi uczestnikami warsztatów. Bez wątpliwości, gotowanie łączy pokolenia. Wszyscy uczestnicy zgodnie stwierdzili, że była to pyszna zabawa i nie mogą doczekać się kolejnych spotkań. Zadanie dofinansowane ze środków Programu "Działaj Lokalnie" Polsko-Amerykańskiej Fundacji Wolności realizowane przez Akademię Rozwoju Filantropii w Polsce oraz Fundację Lokalna Grupa Działania - Naszyjnik Północy.
Lokalne gospodynie przedstawiły przepis na pyszne pierogi z jagodami oraz jagodzianki. Następnie wszyscy uczestnicy warsztatów, mieli możliwość wykazania się umiejętnościami z lepienia pierogów oraz sporządzania jagodzianek. Była to świetna lekcja ale przede wszystkim zabawa i dla seniorów i dla juniorów. Jagody oczywiście pochodziły z naszych lokalnych Borów Kujańskich.