- wtorek, 30 listopada 2021
- Autor: admin
Smacznie, zdrowo i kolorowo

Od końca września w Czernicach, dzięki inicjatywie stowarzyszenia Królewska Wieś, odbywały się cykliczne warsztaty kulinarne pod szyldem „Smacznie, zdrowo, kolorowo” Realizacja takich zajęć wymagała nie tylko wyjątkowych umiejętności w zakresie przygotowywania potraw, ale i dużej wiedzy w zakresie żywienia, jak również talentu kulinarnego. Główną ideą cyklu spotkań była promocja zdrowego żywienia opartego o owoce i warzywa oraz wzbogacenie wiedzy i umiejętności praktycznych.
Zakres potraw był szeroki i imponujący. W czasie zajęć przygotowano m.in. zapiekankę z batatów, placuszki z dyni, zupę krem z dyni z nutką pomarańczy, gulasz warzywny z bakłażanów, selera, pomidorów i cebuli podawany z makaronem; sałatkę owocową, sok z ananasa, marchewki, pomarańczy, jabłek i cytryny; zapiekankę z ziemniaków, cebuli, pomidorów i cukinii; paluszki pieczone w panierce z cukinii, szaszłyki warzywno-owocowe, surówkę z czerwonej kapusty, surówkę z selera, sałatkę z brokułami, sałatkę z arbuza, sałatkę z melona czy też sok z marchewki i jabłek.
- Dziękuję wszystkim za zaangażowanie, panu Arturowi za oświetlenie, panu Marcinowi za nagrywanie filmu z warsztatów, wszystkim paniom za pomysłowość – podsumowuje organizatorka z ramienia stowarzyszenie Królewska Wieś, Elżbieta Czarnotta. Projekt ten dofinansowany był przez ośrodek Działaj Lokalnie – Fundację Lokalnej Grupy Działania Naszyjnik Północy.