• Biuletyn Informacji Publicznej Biuletyn Informacji Publicznej
  • Elektroniczna Skrzynka Podawcza Elektroniczna Skrzynka Podawcza
  • Kanał YouTube Kanał YouTube
  • Facebook Facebook
  • Monitor Polski Monitor Polski
  • Dziennik Ustaw Dziennik Ustaw
COOKIE

Ta strona wykorzystuje pliki cookies (niewielkie pliki tekstowe przechowywane przez przeglądarkę internetową na urządzeniu użytkownika) m.in. do analizy statystycznej ruchu, dopasowania wyglądu i treści strony do indywidualnych potrzeb użytkownika). Pozostawiając w ustawieniach przeglądarki włączoną obsługę plików cookies wyrażasz zgodę na ich użycie. Jeśli nie zgadzasz się na wykorzystanie plików cookies zmień ustawienia swojej przeglądarki.

+48 67 266 70 75 77-424 Zakrzewo, ul. Kujańska 5
  • Ikona strony Cyberbezpieczeństwo - informacja dla klientów podmiotów publicznych
  • Ikona strony ETR
  • Ikona serwisu migam.org
  • zmiana kontrastu
  • zmniejsz czcionkę
  • powiększ czcionkę
  • Start
  • Aktualności
  • Turystyka
  • Urząd
    • Urząd Gminy
    • Dane teleadresowe
    • Wójt
    • Stanowiska
    • Jednostki
    • Przedszkola Publiczne
    • Szkoły Podstawowe
    • GOPS
    • Dom Polski-Centrum Idei Rodła
    • SZK w Zakrzewie
    • Organizacje pozarządowe
    • Lista organizacji pozarządowych
    • Otwarte konkursy ofert
    • Tryb pozakonkursowy
    • Akty prawne
    • Gospodarka
    • Przetargi
    • Budżet Gminy Zakrzewo
    • Oferta inwestycyjna
  • Gmina
    • Informacje
    • Informacje ogólne
    • Sołectwa
    • Herb Gminy
    • Logo Gminy
    • Hejnał Gminy
    • Położenie
    • Historia
    • Gmina wczoraj i dziś
    • Informator
    • Policja
    • GKRPA
    • Zakrzewska Nagroda Rodła
    • Szlak Pięciu Prawd Polaków
    • Zabytki
    • Bezdomne zwierzęta
    • Noclegi
    • Apteki
    • Środowisko
    • Kąpieliska
    • Informacje o środowisku
    • Odpady komunalne i nieczystości płynne
    • Uchwały antysmogowe
    • Decyzje o środowiskowych uwarunkowaniach
    • Lokalizacje inwestycji celu publicznego
    • Zawiadomienia
  • Rada Gminy
    • Plan pracy na 2025 r.
    • Skład Rady w kadencji 2024-2029
    • Wideorelacje z sesji Rady Gminy
  • RODO
    • Klauzula informacyjna
    • Klauzula informacyjna - social media
    • Monitoring wizyjny
    • Zagospodarowanie przestrzenne
    • Zagospodarowanie przestrzenne - plan ogólny
  • Kontakt
  • Biuletyn Informacji Publicznej
  • Elektroniczna Skrzynka Podawcza
  • Kanał YouTube
  • Facebook
  • Monitor Polski
  • Dziennik Ustaw
Wyszukaj w serwisie:

Informacje

5 kroków do bezpiecznej żywności / П’ЯТЬ КРОКІВ ДЛЯ БЕЗПЕЧНОГО ХАРЧУВАННЯ

  • Strona główna
  • Informacje
  • wtorek, 5 kwietnia 2022
  • Autor: admin
5 kroków do bezpiecznej żywności / П’ЯТЬ КРОКІВ ДЛЯ БЕЗПЕЧНОГО ХАРЧУВАННЯ
5 kroków do bezpiecznej żywności / П’ЯТЬ КРОКІВ ДЛЯ БЕЗПЕЧНОГО ХАРЧУВАННЯ

Wytyczne dla osób przygotowujących posiłki / Інструкції для приготування їжі 
 
 Pamiętajmy, że zachorowania można uniknąć poprzez stosowanie poniższych zasad:
 
➢ zakup surowców, półproduktów i wyrobów gotowych jedynie z legalnych źródeł tj.: sklepów, hurtowni,
➢ do przygotowania posiłków nie należy wykorzystywać produktów, które utraciły datę przydatności do spożycia,
➢ mycie rąk po wyjściu z ubikacji i przed przygotowaniem posiłków,
➢ mycie oraz termiczna dezynfekcja jaj przed rozbiciem skorupki,
➢ wyeliminowanie potraw z użyciem surowych jaj nie poddanych ostatecznie obróbce termicznej (takich jak gotowanie, smażenie, pieczenie),
➢ utrzymywanie w czystości naczyń, sprzętu kuchennego i samej kuchni,
➢ używania do dzielenia surowców (drób) oraz produktów do bezpośredniego spożycia (wędlina, ser) oddzielnych desek np. w różnych kolorach,
➢ przechowywanie żywności w odpowiednio niskiej temperaturze tj. w lodówce temp. od 2 ºC do 5 ºC, w zamrażarce około - 18 ºC,
➢ zapobieganie rozmrażaniu i ponownemu zamrażaniu żywności, tj. zachowanie łańcucha chłodniczego,
➢ całkowite rozmrażanie drobiu, mięsa, ryb i ich przetworów przed przystąpieniem do smażenia, pieczenia, gotowania,
➢ wydzielenie miejsca w lodówce na surowy drób, mięso i jaja tak, aby nie stykały się z innymi produktami, usytuowanie produktów surowych i zanieczyszczonych na dolnych półkach w urządzeniu chłodniczym tj.: przestrzeganie segregacji w urządzeniach chłodniczych,
➢ poddawanie żywności działaniu wysokiej temperatury (takich jak gotowanie, pieczenie, duszenie), co jest najłatwiejszym sposobem niszczenia drobnoustrojów chorobotwórczych, serwowanie zup i dań ciepłych po uprzednim zagotowaniu, a nie jedynie podgrzaniu,
➢ należy zabezpieczyć kuchnię przed dostępem owadów i zwierząt,
➢ należy używać bezpiecznej wody i tak np. jeśli jest to możliwe wybierać tylko wodę konfekcjonowaną, sprawdzając jednocześnie, czy butelka nie była wcześniej naruszona,
➢ wszystkie owoce i warzywa, spożywane na surowo, należy obierać ze skórki (najlepiej unikać owoców i warzyw z uszkodzoną skórką. z tego względu, że w uszkodzonej lub spleśniałej żywności mogą powstać substancje toksyczne).
➢ osoba, która ma objawy chorobowe takie jak np.: biegunka, wymioty, nudności, objawy infekcji oddechowej, widoczne rany i infekcje dłonie, nie powinna przygotowywać żywności.
 
Інструкції для приготування їжі, Пам’ятайте, що захворювання можна уникнути,  дотримуючись наступних правил:
 
✓ Закупівля сировини, напівфабрикатів і готової продукції тільки у джерел, що відповідають вимогам законодавства, тобто в магазинах, у оптових продавців.
✓ Для приготування страв не використовуйте продукти, термін придатності яких закінчився.
✓ Миття рук після виходу з туалету та перед приготуванням їжі.
✓ Миття та термічна дезінфекція яєць перед розбиттям шкаралупи.
✓ Виключіть страви з використанням сирих, не оброблених термічно яєць (наприклад, варіння, смаження, запікання).
✓ Тримайте в чистоті посуд, кухонне обладнання та кухню.
✓ Використовуйте окремі дощки для поділу сировини (птиці) та продуктів для споживання (в’яленого м’яса, сиру), наприклад, різних кольорів.
✓ Зберігання продуктів при низькій температурі, тобто в холодильнику, при температурі від 20 C до 50 C, у морозильній камері при температурі близько -180 C.
✓ Запобігання розморожування та повторного заморожування продуктів, тобто. збереження ланцюга холоду.
✓ Повне розморожування птиці, м’яса, риби та їх консервів перед смаженням, запіканням або варінням.
✓ Виділіть окреме місце в холодильнику для сирої птиці, м’яса та яєць, щоб вони не контактували з іншими продуктами, розміщення сирих та забруднених продуктів на нижніх полицях охолоджувального пристрою, тобто дотримання сегрегації в холодильниках.
✓ Піддавання їжі високим температурам (наприклад, варіння, запікання, тушкування), що є найпростішим способом знищення хвороботворних мікроорганізмів, подача гарячих супів і страв після кипіння, а не просто розігрівання.
✓ Кухня повинна бути захищена від доступу комах і тварин.
✓ Використовуте безпечну воду, якщо є можливість, вибирайте тільки розфасовану воду, перевіряючи, щоб пляшка не була відкрита раніше.
✓ Усі фрукти та овочі, які вживаються в сирому вигляді, слід очищати від шкірки (бажано уникати фруктів та овочів з пошкодженою шкіркою, оскільки в пошкодженій або запліснявілій їжі можуть утворюватися токсичні речовини).

✓ Людина з такими симптомами, як діарея, блювота, нудота, симптоми респіраторної інфекції, видимі рани та інфекції на руках, не повинна готувати їжу.

Źródło: Główny Inspektorat Sanitarny 

  • Bezpieczna żywność - 0003.jpg
  • Bezpieczna żywność - 0001.jpg
  • Bezpieczna żywność - 0004.jpg
  • Bezpieczna żywność - 0002.jpg
Może Ci się spodobać
Ostatnie wpisy
  • Konkurs - Nasze Kulinarne Dziedzictwo-Smaki Regionów
    13 maj 2025 Konkurs - Nasze Kulinarne Dziedzictwo-Smaki Regionów
  • Noc Muzeów w Muzeum Ziemi Złotowskiej
    13 maj 2025 Noc Muzeów w Muzeum Ziemi Złotowskiej
  • Ostrzeżenie meteorologiczne nr 47 - Przymrozki/1
    12 maj 2025 Ostrzeżenie meteorologiczne nr 47 - Przymrozki/1
Herb Gminy Zakrzewo
Kontakt

Urząd Gminy w Zakrzewie
ul. Kujańska 5, 77-424 Zakrzewo

67 266 70 75
67 266 70 76
gmina@zakrzewo.org.pl
E-PUAP: /zakrzewo/SkrytkaESP
Godziny przyjmowania klientów
  • Poniedziałek: 8:00 - 16:00
  • Wtorek - Piątek: 7:00 - 15:00
  • Kasa Urzędu: 8:00 - 14:00
Sybskrypcja newslettera

Podaj adres e-mail aby być na bieżąco.

© 2021 Urząd Gminy w Zakrzewie

  • Polityka prywatności
  • Deklaracja dostępności
  • Archiwum

Projekt i wykonanie: MAXIMUS